Omuz Ağrısı İçin Tanı Nasıl Konulur? 

Omuz ağrısı kaza, travma, yaralanma, ani hareket etme ya da ters hareket etme gibi durumlara bağlı olarak meydana gelir ve kısa sürede geçer. Ancak omuz ağrısının uzun süreli olduğu ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemeye başladığı durumlarda bir doktor tarafından incelenmesi gerekir. 

Tanı için doktor muayenesinde öncelikle omuz ağrısına neden olabilecek ihtimaller üzerinde durulur. Farkında olmadan yapılan ters bir hareket ya da yeterince ısınmadan gerçekleştirilen bir spor aktivitesi sonucunda omuz ağrısı meydana gelebilir. Eğer ağrı çok şiddetli değilse doktor birkaç gün istirahat ile birlikte kas gevşetici ve ağrı kesici eşliğinde tedavi deneyebilir. Ancak ağrı daha şiddetliyse öncelikle fiziksel muayene yapılır sonrasında ise aşağıda kısaca belirteceğim testler ile ağrıya neden olan sorun aranır. 

Röntgen: Omzu oluşturan eklemlere herhangi bir zarar gelip gelmediğini görmek için röntgen çekilebilir. 

MR: Manyetik rezonans görüntüleme ile yumuşak dokuların daha net incelenmesi mümkündür. Omuz eklemini çevreyelen bağlardaki sorunlar bu yöntemle tespit edilebilir.

BT: Bilgisayarlı tomografi omuz bölgesindeki kemiklerin detaylı bir şekilde incelenmesini sağlar. 

Elektromiyogram: Bölgedeki sinir fonksiyonlarının değerlendirilmesi için EMG olarak da adlandırılan testler yapılabilir. 

Arthogram: Kontrast madde enjeksiyonu ile MR yapılması işlemidir. Detaylı görüntüleme imkanı sağlar. 

Artroskopi: Eklemlerin içine bakmayı sağlayan; fiberoptik ışık kaynakları ve video kameralar ile eklem içi görüntülemeyi mümkün klan ancak cerrahi bir operasyon ile gerçekleştirilen bir tanı yöntemidir.