Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığında en sık görülen bulgu boyun ağrısıdır. 

Ancak sanılanın aksine boyun ağrısı olan kişilerin çok az bir kısmında ağrının sebebi boyun fıtığından kaynaklanmaktadır.Boyun ağrılarının en büyük nedeni aslında kas kaynaklı problemlerdir.

Kliniğimize boyun ağrıları nedeniyle başvuran hastaların  yaşları bel,kalça,diz gibi diğer sık ağrıyan bölgelerimize göre genelde daha düşük olmaktadır. Zaten literatürlere göre de boyun ağrıları genelde orta yaşlı kişilerde görülen bir problemdir.Bu durumun iki ana nedeni bulunmaktadır.Bunlardan birincisi boyun bölgesinin vücudumuzdaki lokalizasyonu yani yerleşim yeridir.

Boyun bölgesinin yerleşim yeri düşünülecek olursa, üst kısmında kranium yani baş bölgemiz bulunuyor. Başımızı çeşitli yönlerde hareket ettirmek için bazı kaslara ihtiyacımız var ve de bu kaslar da boyun bölgesinde bulunmakta. Bir gün içerisinde başımızı  ne kadar hareket ettirdiğimizi düşünecek olursak boyun ağrılarının en önemli nedenlerinden birisi boyun kaslarımızı çok fazla kullanmamız aslında. 

Boyun ağrılarının bu kadar sık görülmesinin diğer bir önemli nedeni de boyun kaslarımızın oldukça yüzeyelde bulunması. Bu durumu daha iyi açıklamak gerekirse biz başımızı sağa sola ya da diğer yönlerde her hareket ettirdiğimizde boyun kaslarına vektörel bir yük biniyor. Boyun kaslarımız da diğer kas gruplarına göre daha yüzeyelde bulunduğundan dolayı bu vektörel kuvvetlerden diğer vücut bölgelerimize göre çok daha fazla etkileniyor. Boyun tutulmasının bel tutulmasından çok daha fazla görülmesinin nedeni de bu durumdur aslında.

Genel olarak ağrıların 3 önemli nedeni vardır.Bunlar soğuk, stresli bir yapıya sahip olmak ve de ani ters hareketlerde bulunmaktır. Boyun kaslarının daha yüzeyelde bulunmasından dolayı da boyun bölgemiz bu faktörlerden ilk etkilenen vücut bölümümüz olup, diğer bölgelerden daha fazla ağrıma potansiyeline sahiptir.

Boyun bölgesinin kendine özgü yapısal bu özelliklerinden dolayı boyun ağrısının ilk görüldüğü yaşlar genelde 30’lu yaşlar olmaktadır. Boyun ağrıları nedeniyle doktora başvuran hastalardan boyun MR ı istenme oranı da ülkemizde diğer ülkelere göre çok daha yüksektir.Boyun ağrıları nedeniyle MR ı çekilen hastaların da büyük bir kısmında boyun MR bulgularına göre boyun fıtığı bulguları saptanmaktadır ve de sonuçta bu hastaların boyun ağrılarının sebebi boyun fıtığına bağlanmaktadır.

Günümüzde MR gibi radyolojik görüntüleme yöntemlerine gereksiz ve çok hızlı bir şekilde başvurulmaktadır.  Boyun ağrısı olan hastaların MR ları çekildiğinde çok yüksek bir oranda bu hastalarda MR bulgularına göre boyun fıtığı saptanmaktadır ve de sonuçta bu hastalarda boyun ağrılarının nedeninin boyun fıtığı olduğu düşünülmektedir.Ancak burada gözden kaçan nokta, boyun ağrısı olmayan normal sağlıklı bireylerin de boyun MR ları çekildiğinde MR bulgularına göre bu hastalarda boyun fıtığı saptanması gerçeğidir.Yapılan bir çalışmada tamamen sağlıklı ve boyun ağrısı olmayan 100 hastanın boyun MR ları çekilmiş ve bu sağlıklı hastaların 43 ün de MR bulgularına göre boyun fıtığı saptanmış.

Yani siz tamamen sağlıklı olup hiç ağrınız olmamasına rağmen eğer MR çektirirseniz siz de fıtık çıkma ihtimali yüksektir.Bu durum hasta ve doktorların kafasını karıştırmaktadır ve sonuçta gerek olmamasına rağmen hastaların ameliyat kararı vermelerine neden olmaktadır.Sonuçta da hastalar ameliyat olmalarına rağmen iyileşememektedir.

Günümüzde yapılan diğer büyük bir hata da ameliyat kararları verilirken hastanın şikayetlerinden çok yine MR gibi görüntüleme bulgularının göz önünde bulundurulmasıdır.Eğer hastanın radyolojik bulgularına göre fıtığı yoksa hastanın şikayetleri ne kadar şiddetli olursa olsun önemsenmemekte; daha da kötüsü eğer hastanın MR bulgularında büyük fıtıklar varsa hastanın hiçbir yakınması olmasa dahi acil ameliyat önerilmektedir.Hastalar da bu durumdan etkilenip ameliyat olmak istemektedirler. Sonuçta da etrafınızda birçok örneği olduğunu düşündüğüm boyun fıtığı ameliyatı olmuş ancak iyileşemeyen hatta bazen daha da kötü duruma düşen hastalarımız bulunmaktadır ne yazıkki.

Özetle boyun fıtığı nedeniyle ameliyat olan hastaların büyük bir kısmının iyileşememesinin de nedeni bu hastaların ağrılarının boyun fıtığından ziyade miyofasial yani kas kaynaklı problemlerin olması gerçeğidir.

Hastalarımızın gereksiz ameliyatlardan kaçınabilmesi için hastayı iyi bir şekilde dinlemek, doğru soruları hastaya yöneltmek ve de iyi bir muayene yeterli aslında.

Boyun ağrısı olan bir hastada sorgulanması gereken en önemli durum ağrının tam olarak lokalizasyonudur.Eğer bir hastada sadece boyunun lokalize bölümlerinde ağrı varsa bu ağrının nedeni muhtemelen boyun fıtığından çok lokalize kas spazmlarıdır.Hastayı muayene ederken ağrıyan yerleri palpe edip dokunduğunuzda normal kas dokusundan daha sert bir yapıyla karşılacağınız muhtemeldir.Eğer siz bu hastanın ağrısını tedavi edemezseniz hastanın ağrısından dolayı boyun bölgesinin postürü değişecek ve de kaslarımıza binen yükler dengesizleşecektir.Bu dengesizlik devam ederse ve tedavi edilmezse öncelikle omuz ve sonrasında dirsek bölgelerinde de lokalize ağrılar başlayacaktır ve de boyun fıtığı ağrılarıyla karışma ihtimali artacaktır.

Eğer sizin ağrılarınız boyun fıtığındansa boyun, omuz, dirseklerde ağrının yanı sıra boyun bölgesinden parmaklarımıza kadar uyuşukluk,karıncalanma,yanma,elektriklenme gibi duyusal şikayetlerin olması gerekmektedir.Çünkü boyun fıtığında disklerin yapısının zayıflaması sonucu sinirlerde bası olmaktadır.Eğer bu bası devam ederse ilerleyen zamanlarda bardak tutamama,el sıkamama, elinden cisimleri düşürmek gibi motor güçsüzlük şikayetleri de başlayabilir.Eğer bu motor güçsüzlük şikayetleri başlamışsa bu hastaların şikayetleri gerçekten de boyun fıtığından kaynaklanıyor demektir ve de sinir bası bulgularını azaltmak için bu hastaların en kısa sürede ameliyat olmak için hekimlere başvurması gerekmektedir.Burada hastaların hızlı bir şekilde ameliyat olması, ameliyat sonrası sekel kalıcı bulguların olmaması açısından aciliyet gerekmektedir.Çünkü sinirlere bası olduğunda beslenmeleri bozulmaktadır ve de eğer bir sinir hasar görürse bunun tekrar geriye dönme ihtimali oldukça düşük bir ihtimaldir.

Yani özetle boyun ağrınızla birlikte parmaklara vuran uyuşukluk şikayetleriniz varsa ve de artık el parmak kaslarınızda güçsüzlük başladıysa sizin en kısa sürede ameliyat olmanız gerekmektedir.Onun haricinde patlamış boyun fıtığınızın olması veya çok şiddetli boyun ağrılarınızın olması sizin kesinlikle ameliyat olacağınız anlamına gelmemektedir.